Дан школе

objavljeno u: Uncategorized | 0

Поводом 9. маја Дана наше школе, Дана победе над фашизмом и Дана Европе, вредни учитељи, наставници и ђаци организовали су леп уметнички програм.

Након химне школе, коју је отпевао хор под диригентском палицом Андрее Рађеновић, присутнима су се обратили директор школе Драгомир Ивановић и Миша Мирковић учесник Другог светског рата.

Затим се холом наше школе зачула песма, а насмејане ученице Милана Рајића заплесале су пред свима. На опште одушевљење присутних ђаци Маје Новковић под будним оком Бранке Миовић извели су драматизацију Твеновог Тома Сојера.

Уна Матић и Вања Чобановић прочитали су своје литерарне радове на тему Писмо војнику, написане поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата. Озбиљан тон, којим је приредба кренула, још свеча-нијим је учинила Софија Михаиловић извођењем композиције на флаути.

Затим се холом зачула песма на руском језику где су своје умеће показали ученици Ане Ђукановић. Било је ту плеса, рецитовања и глуме. На тренутак нам се учинило као да смо постали део неке скаске пореклом из ове, нама просторно удаљене, али душом и срцем блиске земље.

А онда су на сцену ступили чланови драмске секције Милице Перишић. Наша очекивања од ученика осмих разреда су била превелика. Мислили смо да ће њихови гласови одјекивати ходницима. Међутим, матуранти су били тако озбиљни и у неком чудном грчу, као да су се нашли пред најтежим испитом у животу. Свесни тога да им је ово последњи наступ у основној школи оставили су утисак недоречености и сете.

Свечаност је затворио хор уз звуке Серенаде Београду.

Након приредбе, у ходницима и учионицама, организован је Сајам ђачких радова где су своје вештине могли да прикажу на најзанимљивији, најмодернији и најдуховитији начин сви ученици наше школе. Могли смо видети костимирану децу по разним епохама, мале програмере, презентацију школског листа из математике Математрикс, мењажу књига, паное, акваријуме, хербаријуме, макете аутомобила, честитке, оригами фигуре. Било је занимљивости из географије, биологије, физике, хемије и техничког. Свако је ту могао пронаћи нешто по свом укусу. На крају дугог дана ученици, родитељи, управа школе, наставни кадар и помоћно особље отишли су кућама уморни, али задовољни, помешаних осећања, свесни да једну генерацију ђака испраћају, али нову, широких руку дочекују.

Милица Перишић