Међународно такмичење „Дабар“

objavljeno u: Активности | 0

Ана Васић и Ђорђе Цветков, ученици петог разреда, као и Страхиња Пленча и Петар Катанић, ученици седмог разреда наше школе, пласирали су се на Републички ниво Међународног такмичења из информатичке и рачунарске писмености ,,Дабар”. Ана је била 44-а, а Ђорђе 45-ти од преко 16000 ученика из Србије у категорији Дабарчић, која обухвата ученике V и VI разреда, Страхиња 40-ти, а Петар 69-ти од преко 9000 такмичара у категорији Млади Дабар, која обухвата ученике VII и VIII разреда.
Републички ниво Међународног такмичења из информатичке и рачунарске писмености ,,Дабар” реализује се 15. децембра 2018. године у регионалним центрима у Београду, Нишу, Новом Саду и Крушевцу.
Честитамо!

Шта је ,,Дабар”?

,,Дабар” је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа. Његов главни циљ је повећање интересовања ученика за рачунарство и информатику. Желимо да покажемо да рачунар није само средство за комуникацију, претраживање интернета, обраду текста, слушање музике и гледање филмова. Рачунар је неисцрпан извор занимљивих логичких проблема, због чега рад на рачунару никада није досадан.

Коме је намењено такмичење ,,Дабар”?

Такмичење је намењено ученицима заинтересованим за различите области рачунарства и информатике. Нагласак је на програмирању и техничким знањима, али и општим темама и решавању конкретних проблема.

Такмичење се одвија у четири категорије, које су везане за узраст ученика и разред који похађају:

 1. Дабарчић (5. до 6. разреда основне школе);
 2. Млади Дабар (7. до 8. разреда основне школе);
 3. Дабар (1. и 2. разред средње школе);
 4. Старији Дабар (3. и 4. разред средње школе).

Сваке године се објављују категорије такмичења које ће се те године организовати.

Који су циљеви такмичења ,,Дабар”?

  • Побољшање и унапређење информатичких вештина;
  • Ширење и популаризација рачунарства и информатике;
  • Упоредити знање из области рачунарских наука и информационих технологија између ученика у Србији и Европи;
  • Откривање даровитих ученика из информатике;
 • Промоција социјалног контакта између младих људи из различитих школа и порекла.

На занимљив и интерактиван начин кроз ово такмичење ученици се упознају са областима рачунарства и информатике. Питања су тако концепирана да код ученика развијају вештине решавања проблема, алгоритамски начин размишљања, логичко решавање проблема, правилну употребу информационих технологија и њен утицај на друштво. Ученици кроз ово такмичење сазнају на који начин решавање проблема може бити занимљиво и забавно.

Такмичење је први пут организовано у Литванији 2004. До сада организовано у више од 20 земаља широм света.
Извор http://dabar.edu.rs/o-dabru/